Tips van NIX

Deze speciale tips helpen je om het gesprek van NIX aan te gaan met je kind. Ook op de momenten wanneer het extra belangrijk is. Wanneer ze bijvoorbeeld een feestje willen geven of er carnaval wordt gevierd. Het is natuurlijk nooit te laat om dit gesprek te houden, maar het beste is om het er al vroeg over te hebben. En wees niet bang. Er is tenslotte altijd een moment om met je kind te praten over niet roken en niet drinken. Kies vooral een moment waar jij en je kind jullie comfortabel bij voelen.

Niet één specifiek moment

Uit onderzoek blijkt dat ouders gemiddeld 1x per maand met hun kind over het drinken van alcohol praten. Ouders beseffen namelijk steeds meer dat ze zelf invloed hebben op het rook- en drinkgedrag van hun kind. Dus kies het juiste moment en praat erover! Ook blijkt dat de meeste ouders hiervoor niet één specifiek moment uitkiezen. Dit hoeft natuurlijk ook niet. Je kan hier gerust flexibel in zijn. Er wordt vaak gekozen voor een moment wanneer het gemakkelijk ter sprake kan komen, dit kan op elk willekeurig moment van de dag. De eettafel is dan ook niet altijd de ideale locatie. Laat het gesprek bijvoorbeeld plaatsvinden tijdens een rustig één-op-één moment met jouw kind.

Beeld Vader en Zoon bij Tips van NIX

Je kind geeft een feestje. Wat schenk je?

Als je kind een klein of misschien wel groot feestje wilt geven, dringt zich vroeg of laat de vraag op: ‘mag daar alcohol bij?’ Wat kun je dan als ouder het beste beslissen? Al lijkt het misschien niet altijd zo, ook een puber luistert naar zijn ouders hoor! Ook dit komt in verschillende onderzoeken duidelijk naar voren. Stel als ouder daarom duidelijke regels en vertel je zoon of dochter dat die écht in hun eigen belang zijn. En wat als ze toch de regels overschrijden? Blijf erover praten, verplaats je in je kind, maar vertel vooral waarom je toch blijf vasthouden aan NIX18. De hersenen zijn namelijk nog vol in ontwikkeling, waardoor je kind extra risico loopt met het drinken van alcohol. Daarom is het is beter om te wachten tot hun 18de.

Een alcoholvrij feestje is net zo leuk!

Met een alcoholvrij feestje is echt nix mis! Integendeel, het kan net zo gezellig zijn. Of stiekem nét iets gezelliger zelfs. En er zijn natuurlijk allerlei goede redenen om het bij een alcoholvrij feestje te houden: alcohol is tenslotte zeer slecht voor de ontwikkeling van kinderen. Trek dus met NIX18 een duidelijke grens, niet roken en niet drinken onder de 18, óók bij speciale gelegenheden zoals feestjes. Vergeet ook niet dat kinderen elkaar beïnvloeden in hun gedrag. Dus juist door een feest voor iedereen alcoholvrij te maken wordt de boodschap super helder: drinken onder je 18e is niet normaal. En echt waar, ook zónder alcohol valt er genoeg plezier te beleven! Wanneer je kind een feestje wilt geven, bespreek dit dan ook met andere ouders. Want wanneer alle feesten in een vriendengroep straks alcoholvrij zijn, is dit een stuk makkelijker vol te houden.

Voor meer tips van NIX of verdere informatie over roken en drinken,
bekijk de tips op de volgende website: NIX18 voor Professionals